Vermogensplanning

De talenten van Vanhier kijken met u naar een goede vermogensplanning. Zo zorgt Vanhier ervoor dat u rustig kan slapen omdat alles in verband met uw geld, uw kinderen, uw huis of uw bedrijf voortaan goed is geregeld. Vandaag, maar ook als u er niet meer bent.

Vanhier gaat er bij de vermogensplanning steeds vanuit om de gemoedsrust centraal te stellen. De fiscaal gunstigste oplossing is niet steeds de oplossing die u de grootste gemoedsrust bezorgt. We nemen daarom de tijd om precies na te gaan wat u exact wil. Persoonlijk en slim. Daarom zijn wij Vanhier.

Buitenlandse investeringen

Overweegt u om voor uw onderneming te investeren in het buitenland? Vanhier brengt samen met u de belangrijkste gevolgen in kaart. We zoeken heldere antwoorden op nuchtere vragen. Zo bekijken we de juridische of fiscale wet- en regelgeving in het land waar u wilt opereren. Ook zoeken we uit of u gebruik kunt maken van (inter-)nationale subsidieregelingen. Bovendien kunnen we u in contact brengen met een buitenlandse adviseur uit ons MSI-netwerk die goed bij u past.

Huwelijksvermogensrecht

Ondernemers krijgen vaak de raad om niet in gemeenschap van goederen te trouwen. De risico's van het bedrijf raken de huwelijkspartner dan zo min mogelijk. Als de onderneming veel waard wordt, ontstaan echter ongelijke vermogens tussen de partners. De ondernemer is vermogend en de partner niet. Het is kostbaar om die ongelijkheid op te heffen via successierecht. De huwelijkse voorwaarden wijzigen in een gemeenschap van goederen, is al wat gunstiger. Bij een onverhoopte echtscheiding moet dan echter het vermogen in tweeën worden gedeeld. Vanhier gaat daarom ook vooraf met u in gesprek. Soms komen we dan tot de conclusie dat alleen bij overlijden een aanpassing van huwelijkse voorwaarden gewenst is.

Emigratie

Natuurlijk kleven aan emigratie meer aspecten dan alleen het geld. Het is een grote stap die effect heeft op ieder onderdeel van uw leven. Als u vooral om fiscale redenen emigreert, is het erg belangrijk om van te voren goed te laten uitzoeken of u er inderdaad op vooruit gaat. Vanhier kan daarbij helpen. Het emigratieplaatje wordt nog ingewikkelder als u een huis in Nederland aanhoudt en daar ook vaak bent. De FIOD kan dan oordelen dat er niet echt sprake is van emigratie, met fikse aanslagen en boetes als resultaat. Vanhier helpt om dergelijke misverstanden te voorkomen.

Schenk- en erfbelasting

Hoe komt uw vermogen goed bij de volgende generatie terecht, terwijl er zo min mogelijk belasting over wordt betaald? Dat is de hamvraag bij successie. Onze adviseurs zijn hier zeer bedreven in. Dankzij hun nuchterheid weten ze echter ook dat u weinig heeft aan prachtige toekomstplannen als uw zaken nu niet goed geregeld zijn. Vanhier optimaliseert dus eerst uw huidige situatie en legt daarna pas vast wat er moet gebeuren als uzelf, uw gezin of uw zaak iets overkomt. Vervolgens wordt regelmatig gecontroleerd of uw dossier nog actueel is, zodat u nooit voor nare verrassingen komt te staan.

Testamenten- en erfrecht

Op 1 januari 2003 is het erfrecht behoorlijk veranderd. De positie van de langstlevende partner is versterkt. Hij of zij blijft financieel beter verzorgd achter. De rechten van kinderen zijn beperkt en de executeur heeft meer in te brengen. Dit kan onder meer van belang zijn bij bedrijfsopvolging. Wij adviseren om eens in de vijf jaar uw testament uit de kluis te halen en te bekijken of het nog aansluit bij uw wensen. Daarnaast moet bijvoorbeeld ook bij een echtscheiding het testament nog eens goed worden bestudeerd. Het is vaak immers niet de bedoeling dat de partner na een scheiding nog erfgenaam blijft.